Zagraniczne praktyki zawodowe w ramach projektu POWERVET pt. “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły”

Zagraniczne praktyki zawodowe w ramach projektu POWERVET pt. “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły”

Zagraniczne praktyki zawodowe we Włoszech oraz Hiszpanii (Wyspy Kanaryjskie), finansowane w ramach projektu POWERVET pt. “Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły”. W praktykach zagranicznych brało udział 48 uczniów Technikum Przemysłu Spożywczego, którzy przez cztery tygodnie mieli możliwość przebywania w Bolonii (Włochy) lub na Fuerteventura (Wyspy Kanaryjskie), gdzie odbywali staże zawodowe w lokalnych hotelach, restauracjach, piekarniach, cukierniach. Uczniowie kształcący się na kierunkach technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa doskonalili swoje umiejętności zawodowe, poznali nowe technologie produkcji, kuchnię zagraniczną, zdobyli doświadczenie w zawodzie, poszerzyli swoją wiedzę na temat kultury kraju pobytu, poszerzyli umiejętności pracy w zespole, podnosili swoje kompetencje zawodowe i językowe, w tym w zakresie języka specjalistycznego branżowego, podnosili umiejętności pozaformalne, tj. samodzielność, umiejętności pracy w nowych warunkach, umiejętności praktycznego komunikowania się za granicą. Jednym z celów wyjazdu było podniesienie atrakcyjności nauczania, wprowadzenie innowacji pedagogicznych, merytorycznych i organizacyjnych. Oprócz poszerzania wiedzy w zakresie kompetencji zawodowych, uczestnicy projektu mieli również możliwość zwiedzania pobliskich atrakcji oraz miejsc wartych obejrzenia znajdujących się w miejscu odbywania praktyk zawodowych oraz miejscowościach tj. Florencja,  Wenecja, Werona, El Cortilio, wyspa Lobos, wulkan Bayuyo.

Relacja fotograficzna wraz z krótkim filmem na stronie: https://www.zsps.poznan.pl/index.php/bolonia-2021/ oraz https://www.zsps.poznan.pl/index.php/wyspy-kanaryjskie-2021/

GALERIA


Udostępnij: