Jak łączyć przyjemne z pożytecznym
Obie branże - turystyka oraz przemysł spożywczy - to wciąż rozwijające się dziedziny, bez których nie sposób wyobrazić sobie współczesny świat. Za wyborem zawodów z tej branży stoi kilka argumentów. Po pierwsze - sfera praktyczna: piekarze czy technicy przetwórstwa mleczarskiego zawsze będą dysponowali pożądanymi na rynku umiejętnościami. Ponadto część z tych zawodów charakteryzuje się niebywałą kreatywnością i pozwala osiągać mistrzostwo w swoich fachu - tak jest choćby w przypadku cukierników i kucharzy. Ważna jest też pasja, którą można przekuć w ciekawy zawód, jakim jest technik obsługi turystycznej. Opisywane w tej części zawody pozwolą na zdobycie pracy w przedsiębiorstwach spożywczych, restauracjach i hotelarstwie, a niektóre z nich pozwalają również na założenie własnej działalności gospodarczej i prowadzenie własnego intratnego biznesu.
Na szczególną uwagę zasługuje zaplecze techniczne poznańskich szkół kształcących w tych zawodach, co pozwala na praktyczną naukę i szlifowanie umiejętności oraz talentów.
Predyspozycje i zainteresowania:
- otwartość na nowe informacje: w obu branżach ważne jest śledzenie nowych trendów,
- komunikatywność: fachowcy, którzy pracują z klientami muszą dbać o relacje z nimi i spełniać ich oczekiwania,
- zmysł artystyczny i estetyczny: wraz z kreatywnością pozwolą na przygotowywanie nie tylko smacznych, ale i pięknych potraw lub wyrobów cukierniczych,
- zdolności manualne: umiejętność ręcznego wykonywania drobnych czynności pozwoli na precyzyjną realizację zadań,
- umiejętność pracy w zespole: fachowcy wykształceni w tych zawodach najczęściej pracują w większych grupach,
- umiejętność utrzymywania higieny: dbałość o porządek jest równie ważna w hotelarstwie, jak i przemyśle spożywczym,
- ciekawość świata: w przypadku branży turystycznej ważna jest również otwartość na inne kultury.
OPIS ZAWODÓW:
Technik technologii żywności umie:
- przygotować i nadzorować produkcję wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
- przygotowywać produkcję wyrobów piekarskich i cukierniczych,
- przygotowywać produkcję przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz ich magazynowanie i dystrybucję,
- przygotowywać obróbkę ryb.
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do:
- organizowania żywienia i usług gastronomicznych,
- sporządzania potraw i napojów,
- przechowywania żywności,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i wykonywania usług gastronomicznych.
Kucharz potrafi:
- przygotowywać potrawy i napoje oraz ich ekspedycję,
- przechowywać żywność.
Przetwórca mięsa umie:
- produkować przetwory mięsne i tłuszczowe,
- potrafi magazynować i przygotowywać mięso do dystrybucji.
Cukiernik będzie umieć:
- produkować wyroby cukiernicze,
- magazynować surowce cukiernicze,
- dekorować wyroby cukiernicze i przygotowywać je do dystrybucji.
Piekarz będzie umiał:
- produkować wyroby piekarskie i przestrzegać procedur zapewnienia jakości zdrowej żywności,
- magazynować surowce piekarskie,
- przygotowywać dystrybucję pieczyw.
Technik przetwórstwa mleczarskiego będzie przygotowany do:
- wytwarzania wyrobów mleczarskich i innych produktów spożywczych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich,
- planowania technologicznego procesu wyrobów mleczarskich,
- oceniania jakości mleka i przetworów mleczarskich,
- stosowania zasad marketingu i reklamy wyrobów mleczarskich.
Technik hotelarstwa będzie przygotowany do:
- obsługi gości hotelowych, organizacji usług turystycznych, rekreacyjno-sportowych i gastronomicznych,
- organizowania bazy noclegowej, rezerwacji, ewidencji i korespondencji,
- obsługi i organizacji przyjęć, konferencji, kongresów, bankietów,
- nadzorowania i utrzymywania porządku i czystości w hotelu.
Technik organizowania turystyki jest przygotowany do:
- prowadzenia informacji turystycznej, sprzedaży usług i imprez turystycznych,
- planowania i kalkulowania kosztów i rozliczenia imprez,
- realizowania i koordynowania imprez i usług turystycznych,
- musi także znać języki obce i wszelkie atrakcje turystyczne Polski i świata.
Udostępnij: