Arena Zawodów - WYSPA XI: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I HOTELARSTWO

Jak łączyć przyjemne z pożytecznym

Obie branże - turystyka oraz przemysł spożywczy - to wciąż rozwijające się dziedziny, bez których nie sposób wyobrazić sobie współczesny świat. Za wyborem zawodów z tej branży stoi kilka argumentów. Po pierwsze - sfera praktyczna: piekarze czy technicy przetwórstwa mleczarskiego zawsze będą dysponowali pożądanymi na rynku umiejętnościami. Ponadto część z tych zawodów charakteryzuje się niebywałą kreatywnością i pozwala osiągać mistrzostwo w swoich fachu - tak jest choćby w przypadku cukierników i kucharzy. Ważna jest też pasja, którą można przekuć w ciekawy zawód, jakim jest technik obsługi turystycznej. Opisywane w tej części zawody pozwolą na zdobycie pracy w przedsiębiorstwach spożywczych, restauracjach i hotelarstwie, a niektóre z nich pozwalają również na założenie własnej działalności gospodarczej i prowadzenie własnego intratnego biznesu.

Na szczególną uwagę zasługuje zaplecze techniczne poznańskich szkół kształcących w tych zawodach, co pozwala na praktyczną naukę i szlifowanie umiejętności oraz talentów.

Predyspozycje i zainteresowania:

  • otwartość na nowe informacje: w obu branżach ważne jest śledzenie nowych trendów,
  • komunikatywność: fachowcy, którzy pracują z klientami muszą dbać o relacje z nimi i spełniać ich oczekiwania,
  • zmysł artystyczny i estetyczny: wraz z kreatywnością pozwolą na przygotowywanie nie tylko smacznych, ale i pięknych potraw lub wyrobów cukierniczych,
  • zdolności manualne: umiejętność ręcznego wykonywania drobnych czynności pozwoli na precyzyjną realizację zadań,
  • umiejętność pracy w zespole: fachowcy wykształceni w tych zawodach najczęściej pracują w większych grupach,
  • umiejętność utrzymywania higieny: dbałość o porządek jest równie ważna w hotelarstwie, jak i przemyśle spożywczym,
  • ciekawość świata: w przypadku branży turystycznej ważna jest również otwartość na inne kultury.

OPIS ZAWODÓW:

Technik technologii żywności umie:

  • przygotować i nadzorować produkcję wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
  •   przygotowywać produkcję wyrobów piekarskich i cukierniczych,
  • przygotowywać produkcję przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz ich magazynowanie i dystrybucję,
  • przygotowywać obróbkę ryb.

Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do:

  • organizowania żywienia i usług gastronomicznych,
  • sporządzania potraw i napojów,
  • przechowywania żywności,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  •  planowania i wykonywania usług gastronomicznych.

Kucharz potrafi:

  • przygotowywać potrawy i napoje oraz ich ekspedycję,
  •  przechowywać żywność.

Przetwórca mięsa umie: 

  • produkować przetwory mięsne i tłuszczowe,
  • potrafi magazynować i przygotowywać mięso do dystrybucji.

Cukiernik będzie umieć: 

  • produkować wyroby cukiernicze,
  • magazynować surowce cukiernicze,
  • dekorować wyroby cukiernicze i przygotowywać je do dystrybucji.

Piekarz będzie umiał: 

  • produkować wyroby piekarskie i przestrzegać procedur zapewnienia jakości zdrowej żywności,
  • magazynować surowce piekarskie,
  •  przygotowywać dystrybucję pieczyw.

Technik przetwórstwa mleczarskiego będzie przygotowany do:

  • wytwarzania wyrobów mleczarskich i innych produktów spożywczych,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich,
  • planowania technologicznego procesu wyrobów mleczarskich,
  • oceniania jakości mleka i przetworów mleczarskich,
  • stosowania zasad marketingu i reklamy wyrobów mleczarskich.

Technik hotelarstwa będzie przygotowany do:

  • obsługi gości hotelowych, organizacji usług turystycznych, rekreacyjno-sportowych i gastronomicznych,
  • organizowania bazy noclegowej, rezerwacji, ewidencji i korespondencji,
  • obsługi i organizacji przyjęć, konferencji, kongresów, bankietów,
  • nadzorowania i utrzymywania porządku i czystości w hotelu.

Technik organizowania turystyki jest przygotowany do:

  • prowadzenia informacji turystycznej, sprzedaży usług i imprez turystycznych,
  • planowania i kalkulowania kosztów i rozliczenia imprez,
  • realizowania i koordynowania imprez i usług turystycznych,
  • musi także znać języki obce i wszelkie atrakcje turystyczne Polski i świata.

 

 

 


Udostępnij: