"SZKOLIMY BRANŻOWO" - pod takim hasłem odbyło się podsumowanie tegorocznej, już XI edycji projektu edukacyjnego KUCHNIA STAROPOLSKA w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Wydziału Oświaty, Wielkopolskiego Kuratorium Oświaty, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, dyrektorzy poznańskich szkół, dyrektorzy Poradni Psychologiczno - Pedagogicznych oraz gość specjalny z Francji - nauczyciel, koordynator programu Erasmus +.
Podsumowanie projektu było doskonała okazją do omówienia systemu kształcenia uczniów w branżowej szkole I stopnia, współpracy z pracodawcami w ramach kształcenia młodocianych pracowników oraz organizacji zajęć praktycznych w pracowniach szkolnych.
Szczególną uwagę poświęcono stażom zagranicznym w ramach programu Erasmus +, w których od kilku lat uczestniczy młodzież Zespołu Szkół Zawodowych nr 2. Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy to kraje, w których młodzież zdobywała, przede wszystkim, umiejętności zawodowe ale również rozwijała kompetencje społeczne, poznawała atrakcje regionu, kulturę i tradycje.
W części konkursowej, podsumowania projektu KUCHNIA STAROPOLSKA, uczniowie, kształcący się w zawodach kucharz i cukiernik, zaprezentowali takie dania jak: pasztet z gęsich wątróbek z zieloną kruszonką, zupę rydzową, pieczone przepiórki ze śliwkami, kaczkę konfitowaną z żurawiną, pierś z perlicy sous vide na zielonym oleju czy ciastko z rokietnikiem.
Zaproszeni goście wyłonili zwycięzców i wręczyli nagrody. Wszystkie dania wyglądały i smakowały wyśmienicie. Gratulujemy wszystkim uczestnikom projektu KUCHNIA STAROPOLSKA i czekamy z niecierpliwością na kolejną edycję.
Udostępnij: