W roku 2023 Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej przy wsparciu ze środków budżetowych Miasta Poznania realizuje projekt pn. „Smaki młodzieży - warsztaty promujące zawody związane z branżą spożywczą”.
Stowarzyszenia podjęło próbę przedstawienia zawodów takich jak cukiernik, piekarz, kucharz, technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych w formie jak najbardziej atrakcyjnej i czytelnej dla młodych ludzi - potencjalnych przyszłych rzemieślników. Swój cel zamierza osiągnąć przez organizację warsztatów, szkoleń, pokazów dla uczniów szkół podstawowych miasta Poznania.
Bardzo ważne jest, aby uczniowie klas ósmych szkół podstawowych, stojąc przed wyborem swojej drogi zawodowej dowiedzieli się, jak wygląda praca rzemieślnicza, skąd biorą się bułki, ciasta, wędliny, czy sałatki w sklepie, jakie możliwości daje im kształtowanie praktycznych umiejętności zawodowych.
Członkowie Stowarzyszenia, tj. znani szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy przeprowadzą warsztaty i pokazy. Będą one dedykowane uczniom klas ósmych zapraszanych do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, gdzie znajdują się profesjonalne pracownie technologiczne. Park maszynowy, urządzenia i sprzęt szkoły oraz wielkość pracowni pozwolą na swobodne przygotowanie i przeprowadzenie zakładanych inicjatyw, na których młodzi ludzie zostaną zapoznani z umiejętnościami charakterystycznymi dla poszczególnych zawodów branży spożywczej. Planowane jest przygotowanie 8 warsztatów, w których młodzież będzie aktywnie uczestniczyć. Warsztaty będą obejmować między innymi tematykę produkcji: ciastek bankietowych, pieczywa wyborowego (rogali maślanych, chałek itp), figurek marcepanowych, pierogów, potraw vege, dań z owoców morza.
Już dziś Stowarzyszenie zaprasza na najbliższe warsztaty. W czwartek 18 maja br. Pani Katarzyna Mojzykiewicz - mistrz piekarstwa i cukiernictwa opowie o produkcji pieczywa – maślanych chałek, drożdżówek, a 22 maja br. Pani Małgorzata Weber - mistrz cukiernictwa zdradzi tajniki figurek marcepanowych. W najbliższy poniedziałek zaplanowano także organizację sportowych rozgrywek zawodowych, których celem będzie zachęcenie młodzieży do aktywnego spędzenia czasu oraz sprawdzenie ich wiedzy na temat nawyków żywieniowych. Podczas eventu „SMAKI MŁODZIEŻY” odbędą się pokazy przygotowywania atrakcyjnych żywieniowo posiłków z wykorzystaniem warzyw i owoców. Celem nadrzędnym imprezy będzie spotkanie uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z kandydatami do szkoły, co powinno zaowocować poszerzeniem wiedzy młodzieży na temat umiejętności zdobywanych podczas procesu kształcenia w poszczególnych zawodach.
Całkowita wartość projektu to 60 000,00 złotych.
Udostępnij: